luni, 29 decembrie 2014

Ce m-a invatat 2014

Se duce și 2014. A fost un an greu, dar plin de învățăminte. Cred că a fost un an cam înțelept. Probabil m-a văzut încă destul de necoaptă și și-a propus să-mi devină învățător, cu  probe grele pe care mi le-a dat. Și îi mulțumesc pentru asta. Așadar, ce am aflat anul acesta pe pielea mea sunt cele de mai jos.

1. Bătrânețea nu este o boală. Este o parte din viață, diferită de celelalte, așa cum fiecare parte are unicitatea ei. Dar asta nu înseamnă că poate fi mai puțin complexă decât celelalte. Sau că în ultima parte  a vieții poți face mai puține decât până atunci. Vestea bună este că stă în puterea ta să îți pregătești spiritul și trupul pentru ca la finalul vieții să fii tot tânăr și autonom.

2. Dorul nu trece cu timpul. El poate fi vitalizat de tot ce vezi în jurul tău, experimentezi în fiecare zi. Oamenii dragi rămân cu tine oriunde te afli, pentru că emoțiile pe care le-ai trăit cu ei, amintirile lor sunt puternic crestate pe scoarța creierului tău.

3. Viața îți poate aduce în cale oameni sau experiențe cu care nu ești compatibil, cu care nu
împărtășești aceleași valori. Și dacă nu te poți elibera de toate acestea sau dacă începi să uiți care este adevărul din tine, bine este să îți aduci aminte de ce spun budiștii: “Every day, have a little bird on your shoulder that asks, 'Is today the day? Am I ready? Am I doing all I need to do? Am I being the person I want to be? Is today the day I die?”  (am aflat asta din cartea Tuesdays with Morrie, a lui Mitch Albom). Și dacă uiți să te gândești la întrebările acestea, poți chiar să îți tatuezi o pasăre pe umăr.


4. Moartea nu este ceva de speriat. Face parte din viață. Maya Angelou angajase pentru mama ei care era pe moarte mai multe asistente care să stea la patul ei cu rândul și pur și simplu să o țină de mână, ca atunci când va pleca din viața aceasta să aibă un contact uman cu cineva. Când ești alături de un om care moare trebuie să fii cu el cât mai mult fizic, să încerci să îi alini cât mai mult durerea și să îl ajuți să spună ultima rugăciune. Și să îi mulțumești că a fost în viața ta și pentru că te-a ales cumva să îi fii alături în această ultimă experiență, atât de dureroasă, dar profund spirituală.

5. Viața este atât de săracă fără cărți. Uitasem asta de ani de zile, spre rușinea mea. Anul acesta mi-am făcut viața mai bogată pentru că am reînceput să citesc constant cărți. Am descoperit deja atâtea lumi, în alții, în mine. Și mi-am făcut deja lista de cărți de citit pentru anul viitor.

6. Scrisul este terapeutic. 2014 mi-a adus, chiar de ziua mea, blogul meu personal. Scrisul mă ajută să-mi fac ordine în gânduri, să-mi caut printre ele, să-mi amintesc experiențe, oameni, emoții pe care credeam că le-am uitat, să aflu lucruri noi, să nu îmi uit limba românească și să îmi exprim emoții pe care alfel nu le-aș fi exprimat și mi-ar fi măcinat interiorul mai devreme sau mai târziu. Cred că mă ajută să fac și mai greu Alzheimer la bătrânețe. Și datorită scrisului citesc și mai mult.

7. Să nu spui niciodată niciodată. Să nu spui niciodată că nu vei putea face ceva, chiar dacă or fi și studii care să îți susțină credința asta. Eu anul acesta am învățat să înot de exemplu, deși am 37 de ani. Mi-a fost tot timpul frică de apă, de mine în apă și mi-am considerat întotdeauna corpul incapabil de performanța aceasta. În 2014 însă, am putut să îmi relaxez mai mult corpul în apă și, inspirată și de copiii mei care au învățat singuri să înoate, am început și eu să plutesc. Ce senzații.

8. Am avut o mulțime de nevoi anul acesta și exact în momentele cele mai în nevoie, am primit ajutor, de multe ori și fără să îl cer, de parcă oamenii au aflat telepatic asta.  Așa că am mai învățat niște lecții despre generozitate. Și așa cum ne spunea un trainer la un curs de fundraising pe care l-am făcut la finalul anului, chiar trăim într-un univers generos, prin care toate nevoile, și uneori și dorințele, ne pot fi satisfăcute. Nu există stil de viață care să-ți aducă mai multe împliniri decât cel al generozității.

9. Anul trecut am luat-o de la capăt alături de familie, în altă țară, cu puținele lucruri îngrămădite în patru valize, lăsând în urmă agoniseala unei jumătăți de viață. După un an și trei luni, apartamentul în care stăm a devenit neîncăpător. Am primit și am cumpărat obiecte pe care mai nou nu avem unde să le mai punem. Asta mă învață că viața se umple repede de lucruri și că nu după ele trebuie să plângem.

10. Dacă  nu te regăsești în principiile religiei în care ai fost născut, botezat sau crescut, mai caută. Poți găsi comunitatea spirituală în care să te regăsești. O asistentă care a lucrat 30 de ani în domeniul serviciilor hospice, a făcut o statistică cu cele mari regrete ale oamenilor pe patul de moarte. Și pe primul loc este faptul că nu au fost mai sinceri cu ei înșiși.


5 comentarii:

 1. Bozeman has the Bozeman Watch Company, and rolex replica uk nearby is also the Montana Watch Company that also has timepieces with engraved cases inspired by gun engravings. Several yeas ago, I reviewed the Montana Watch Company rolex replica uk 1930 hand-engraved watch here. MadeWorn's approach is more like that of Bamford Watch Department - a company who has some parallels to what MadeWorn is doing. Bamford is a Rolex watch modifier who rolex replica sale takes new Rolex watches and changes their textures and colors. MadeWorn, with its still very new collection of watches, takes new or vintage Rolex watches and replica watches customizes them with engravings or special bracelets. In fact, Halvorson likes the term "carvings" more than engravings, as it implies more manual labor. Speaking of replica watches uk manual labor, I had to ask Halvorson if the engravers ran into problems while decorating the cases and replica watches sale bracelets of these Rolex watches.

  RăspundețiȘtergere
 2. Oferta de împrumut pentru toată lumea (se aplică acum)

  Salutari,
  Numele meu este doamna Helen Wilson, creditor privat al împrumutului, a cărui societate de împrumut oferă oportunități financiare de 100% garantate și de încredere.
  Căutați un împrumut autentic, Aveți nevoie de bani pentru a începe o afacere sau pentru a vă îmbunătăți finanțele, ați fost respins de bănci sau de alte instituții financiare. Nu mai căutați, suntem aici pentru a vă face toate problemele financiare un lucru din trecut. Sunt un creditor de încredere fiabil, de încredere și transparent care oferă toate tipurile de împrumuturi de orice sumă la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 2% și voi fi fericită și dispusă să vă ofer un împrumut astăzi pentru mai multe informații contactați-ne prin e-mail la (helenwilson719@gmail.com)
  Mulțumesc

  RăspundețiȘtergere
 3. DO YOU NEED FINANCIAL HELP? 5000$ to 100,000,000.00$
  No credit check
  Repaid over 1 year to maximum of 25 years at a low interest rate of 3%.
  Approval in 15-30 minutes
  Open 7 days a week from 24/7
  Service available nationwide
  E-MAIL - urgentloan22@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 4. My Brothers and Sister all over the world, I am Mrs Boo Wheat from Canada ; i was in need of loan some month ago. i needed a loan to open my restaurant and bar, when one of my long time business partner introduce me to this good and trustful loan lender DR PURVA PIUS that help me out with a loan, and is interest rate is very low , thank God today. I am now a successful business woman, and I became useful. In the life of others, I now hold a restaurant and bar. And about 30 workers, thank GOD for my life I am leaving well today a happy father with three kids, thanks to you DR PURVA PIUS Now I can take care of my lovely family, i can now pay my bill. I am now the bread winner of my family. If you are look for a trustful and reliable loan leader. You can Email him via,mail (urgentloan22@gmail.com) Please tell him Mrs Boo Wheat from Canada introduce you to him. THANKS

  RăspundețiȘtergere
 5. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  BORROWERS APPLICATION DETAILS


  1. Name Of Applicant in Full:……..
  2. Telephone Numbers:……….
  3. Address and Location:…….
  4. Amount in request………..
  5. Repayment Period:………..
  6. Purpose Of Loan………….
  7. country…………………
  8. phone…………………..
  9. occupation………………
  10.age/sex…………………
  11.Monthly Income…………..
  12.Email……………..

  Regards.
  Managements
  Email Kindly Contact: (urgentloan22@gmail.com)

  RăspundețiȘtergere