miercuri, 15 octombrie 2014

America, tara tuturor posibilitatilor mele. Partea 1


Când am venit în America mă așteptam să trec prin multe schimbări. Să îmi anulez multe experiențe și îndeletniciri pe care le aveam în România, dar să mă și bazez pe unele ca să reconstruiesc aici. Mă așteptam ca locul să fie propice ca mediu (doar e țara tuturor posibilităților, nu?) ca până la urmă tot procesul ăsta de adaptare, integrare, schimbare să aibă un final fericit. Mi-e greu să spun dacă asta e chiar adevărat, pentru că un an este mult prea puțin ca să pot crede că procesul s-a încheiat.

Cert este că anul acesta a fost pentru mine unul de depășire al unor bariere mai mult interioare. Am reînceput să fac lucruri pe care uitasem a le face sau, și mai trist, uitasem plăcerea pe care mi-o aduc. Și m-am apucat să le fac pe altele pe care nu credeam că le voi face sau că sunt capabilă fizic și psihic să le practic în viața asta. Și am început să le descopăr și lor plăcerile.

Gătitul. Asta a venit din nevoie. Cum nu am sosit aici cu mama, buni” pentru copii, a trebuit să mă reapuc de gătit, după mai mulți ani în care nu am gătit decât ocazional. În Cv-urile tinereții mele, adică redactate boem, îmi scriam cu mândrie la hobby-uri: gătitul. În familia mea s-a gătit totdeauna bine. Bunicul a fost bucătar șef, bunica o făruitoare perfectă a bucatelor ca la Oltenia acasă, iar mama o bucătăreasă care e la curent cu toate emisiunile culinare,vecină la propriu cu Horia Vârlan și o măiastră a prăjiturilor – așa le-a vrăjit pe toate prietenele mele. Eu am avut norocul, poate din gene, să fiu fascinată de activitatea asta și să îmi iasă de prima dată orice farafastâc”, vorba lu’ mamaia.  Doar că de când locuiam cu mama, mi-am ieșit total din mână. Ei, aici trebuia să hrănesc încă 3 suflete dintre care, cei mai tineri, sunt extrem de mofturoși, așa că...

Am început extrem de timid și crispato-enervat (ce hobby mai e ăla pe care îl faci în orice zi timp de ore întregi?). Când ne căutam apartament, managera unui complex de apartamente, arătându-mi bucătăria complet echipată a unuia de închiriat, m-a întrebat: Andreea, îți place să gătești?” Și eu, cu o față serioasă, i-am răspuns: Sunt nevoită să gătesc.” Ea a râs: „Nu asta te-am întrebat.” Ei, după un an, mă pot lăuda cu recorduri veritabile. De Ziua Recunoștinței mi-a ieșit la fix o masă tipic americană și gustoasă pe deasupra. Acum 2 săptămâni am gătit într-o seară-noapte un meniu de restaurant: ciorbă de conopidă cu șunculiță, lasagna, tocăniță de pui, ardei umpluți și tartă cu lămâie Meringue (aici am trișat puțin, că am luat și niște mix-uri de la supermarket ca să o fac mai repede). Într-o zi a venit de la administrația blocului handy-man-ul mexican ca să ne repare neon-ul din baie. I-am spus că avem și un ochi defect la aragaz. S-a uitat la ochiurile vechi și mi-a spus că le va schimba pe toate, chiar dacă nu sunt în garanție. A plecat să le aducă și când s-a întors, i-am oferit o înghețată, atât de uimită eram de gest. El și-a deschis mobilul și mi-a arătat o fotografie. Credeam că îmi arată poză cu copilul. Era farfuria cu prăjiturile pe care le dusesem la administrație cu vreo lună înainte, de Ziua Americii. Mi-a spus cu satisfacție și admirație: „Patru! Patru am mâncat!

Cititul.  Recunosc cu rușine că am pierdut undeva pe drumul vieții relația destul de pasională pe care am avut-o cu cititul. Cred că am pierdut pasiunea asta prin facultate, când am început să citesc cărți de specialitate, apoi la master la fel, apoi când am făcut un curs intensiv de coaching, apoi am aflat că Tomi are autism și tot așa...Am pierdut plăcerea de a sta tolănită și a citi cărți doar de plăcere, de relaxare. Nu că cele din bibliogafia vreunui curs sau despre autism le-am citit cu mai puțin interes. Pe unele le-am citit chiar mai repede decât orice roman. Dar nu m-au relaxat. M-au informat, unele m-au îngrijorat și altele m-au făcut un profesionist mai bun. Dar tolănită pe pat, doar cu mine și cu emoțiile lecturii nu mai stătusem de mult. Și am zis întotdeauna că nu am timp de așa ceva, am alte lucruri importante de făcut în fiecare zi. Ce raționament greșit. Pentru că timp de fapt exista, dar mi-l umpleam aiurea, cu cititul pe internet, cu rețele de socializare, chiar și cu jumătatea de oră de stat leneș în fața televizorului. Cred că m-am reapucat de citit în primul rând pentru că am făcut o pauză de 6 luni de Facebook și iată, aveam timp. Apoi am fost stimulată de mediul în care trăiesc. Aici am descoperit o Americă ce prețuiește și promovează cititul cărților prin toate căile posibile, prin cele mai prietenoase metode, prin toate experiențele sociale zilnice. Copiii au de la grădiniță liste de bifat cu ce citesc alături de părinți, merg cu clasa în fiecare săptămână la biblioteca școlii și împrumută o carte, până și bisericile au biblioteci, la școală copiii primesc cărți, organizează evenimente legate de lectură și cărți , cartierele au așa zisele biblioteci comunitare care sunt unele dintre cel mai prietenoase spații, cu evenimente și concursuri haioase și interesante pentru întreaga familie, oamenii cumpără și donează cărți și vorbesc despre ele. Poate și de aceea americanii sunt niște povestitori înnăscuți, pardon formați. De la biserică la școală, de la training-uri la emisiuni TV, de la cluburi pentru te miri ce hobby până la campanii de advocacy, americanii te prind cu farmec în poveștile lor. Și pentru că citesc multe povești. Am reînceput să citesc și mă tot mir cum am putut să mă despart de cărți. Și cât de săracă putea să fie viața mea înainte.

Mi-am dorit întotdeauna, ca mamă, să am copii cărora să le placă să citească. Bela mă surprinde cum nu ne lasă până nu îi citim povestea înainte de culcare, cum alege vreo carte și o „citeșteîn camera ei anunțându-ne că are nevoie de liniște sau cât de interesată e să deschidă cărțile noi pe care le găsește. Și mă mir, căci nu am insistat verbal să facă activitatea asta. Dar de fapt mediul familiei și al școlii o fac interesată de lectură, ea imită acum. Și nici că se putea o activitate mai bună pe care să o imităm unii de la alții.

Scrisul. Mă bucur că m-am apucat de scris după ce m-am reapucat de citit și nu invers, pentru că aceasta este succesiunea firească. Aș putea să spun că și de scris m-am reapucat, dar nu prea e adevărată afimația. E drept că am terminat facultatea de jurnalism și că doar presă scrisă visam să practic. Sau că am avut un blog câteva luni pe platforma adevărul.ro. Dar de-abia acum scriu cu adevărat. Mă rog, cu adevărat” nu înseamnă “bine”, să ne înțelegem. Înseamnă că acum chiar scriu ce vreau și învăț să scriu. Cum învăț? Săptămâna trecută am văzut un interviu la un post educațional, cu un autor de cărți pentru copii. Unii dintre puștii invitați în studio l-a întrebat ce sfaturi le-ar da celor care vor să se apuce de scris. El i-a răspuns zâmbind calm: “Mai întâi citești, citești și citești. Apoi citești, citești și citești. Și pe urmă citești, citești și citești.

M-am apucat de scris pentru că în pauza de 6 luni de Facebook aveam nevoie de un spațiu în care să mă pot exprima. Golul de exprimare era prea mare și prea brusc și chiar aveam nevoie să îmi comunic gândurile, experiențele, iar prietenii mă întrebau ce mai fac. Apoi este o metodă foarte bună de reducere a stresului, scrisul chiar are efecte terapeutice, și simt asta direct pe pielea mea cu fiecare postare pe blog.  Scriu în limba română, deși citesc aproape numai în engleză. Am ales să scriu în română pentru că engleza mea nu e atât de bună încât să mă dau rotundă pe un blog. Iar scrisul în română mă ajută să nu îmi uit limba. Și să îmi mai alin dorul. Și mai scriu pentru că scrisul te face un om mai bun. Și, mai spun studiile, este una dintre activitățile care te pot feri, Dumnezeule mare, de vreun Alzheimer sau Parkison. (va continua)

 

11 comentarii:

 1. Buna,
  Eu sunt doamna Sarah Michael, creditor privat de împrumut care oferă oportunități de viață.
  Căutați un împrumut autentic, Aveți nevoie de bani pentru a începe o afacere sau pentru a vă îmbunătăți finanțele, ați fost respins de bănci sau de alte instituții financiare. Nu mai căutați, sunt aici pentru a vă face toate problemele financiare un lucru din trecut. Sunt un creditor de încredere și de încredere care oferă toate tipurile de împrumuturi de orice sumă la o rată a dobânzii la un nivel scăzut și accesibil de 2% și voi fi fericit și dispus să vă ofere un împrumut astăzi pentru mai multe informații contactați-mă prin e-mail la (sarahmichael385@gmail.com).
  Mulțumesc.

  RăspundețiȘtergere
 2. '' OFERTA ORIGINALA DE CREDIT PENTRU TOTI (APLICA ACUM) ''

  Căutați un împrumut autentic? Sunteți în locul potrivit pentru soluțiile dvs. de împrumut chiar aici! HELEN WILSON LOAN COMPANY acordă împrumuturi companiilor și persoanelor fizice la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 2%. oferim tot felul de împrumuturi inclusiv;

    * Imprumuturi personale
    * Credite pentru afaceri
    * Credite pentru ferme
    * Consolidarea datoriilor
    * Credit pentru investiții
   
  Acordăm o sumă maximă de 500.000.000,00 în următoarea monedă: Dolari SUA, Euro și Marii Britanii Mari.
  Vă rugăm să ne contactați prin e-mail prin intermediul (helenwilson719@gmail.com)
  Mulțumesc.

  RăspundețiȘtergere
 3. Căutați un împrumut autentic? Sunteți în locul potrivit pentru soluțiile dvs. de împrumut chiar aici! "AVANT CREDIT" oferă împrumuturi companiilor și persoanelor fizice la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 2%. Acordăm o sumă maximă de 500.000.000,00 în următoarea monedă: Dolari SUA, Euro și Marii Britanii Mari. Vă rugăm să ne contactați prin e-mail prin intermediul (sarahmichael385@gmail.com)

  DATE APLICABILE

  1) Numele complet:
  2) Țara:
  3) Adresa:
  4) Stat:
  5) Sex:
  6) Starea civilă:
  7) Ocupatia:
  8) Număr de telefon:
  9) Poziția actuală în locul locului de muncă:
  10) Venit lunar:
  11) Suma împrumutului necesară:
  12) Durata împrumutului:
  13) Scopul împrumutului:
  14) Religia:
  15) Ați aplicat înainte:
  16) Data nașterii:
  Mulțumesc.

  RăspundețiȘtergere
 4. Oferta de împrumut pentru toată lumea (se aplică acum)

  Salutari,
  Numele meu este doamna Helen Wilson, creditor privat al împrumutului, a cărui societate de împrumut oferă oportunități financiare de 100% garantate și de încredere.
  Căutați un împrumut autentic, Aveți nevoie de bani pentru a începe o afacere sau pentru a vă îmbunătăți finanțele, ați fost respins de bănci sau de alte instituții financiare. Nu mai căutați, suntem aici pentru a vă face toate problemele financiare un lucru din trecut. Sunt un creditor de încredere fiabil, de încredere și transparent care oferă toate tipurile de împrumuturi de orice sumă la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 2% și voi fi fericită și dispusă să vă ofer un împrumut astăzi pentru mai multe informații contactați-ne prin e-mail la (helenwilson719@gmail.com)
  Mulțumesc

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna,
  * Aveți finanțări proaste?
  * Căutați investiții sau împrumuturi personale?
  * Ai nevoie de bani pentru a plăti facturile și a plăti datoriile?
  * Aveți nevoie de împrumut de afaceri fără stres și aprobare rapidă

  Nu căutați mai mult pentru că sunteți acum în locul potrivit.
  "REGINA FINANCE" este aici pentru a pune zâmbetul financiar pe fata ta,
  Contactați-ne prin e-mail la: (reginafinance90@gmail.com).

  Noi oferim tot felul de împrumuturi inclusiv

  -Business Împrumuturi
  -Împrumuturi ipotecare
  -Imprumuturi personale
  - Credite pentru studenți
    la o rată a dobânzii superlativă. Capitalul nostru este garantat și sigur, fericirea clienților noștri este forța noastră, suntem o companie de împrumut reputate, legitime și acreditate. Acordăm împrumut persoanelor fizice și companiilor care au nevoie de asistență în numerar.
  Contactați-ne prin e-mail la: (reginafinance90@gmail.com).

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna,
  * Aveți finanțare proastă?
  * Căutați investiții sau împrumuturi personale?
  * Ai nevoie de bani pentru a plăti facturile și a plăti datoriile?
  * Aveți nevoie de împrumut de afaceri fără stres și aprobare rapidă

  Nu căutați mai mult pentru că sunteți acum în locul potrivit.
  "REGINA FINANCE" este aici pentru a pune zâmbetul financiar pe fata ta,
  Contactați-ne prin e-mail la: (reginafinance90@gmail.com).

  Noi oferim tot felul de împrumuturi inclusiv

  -Business Împrumuturi
  -Împrumuturi ipotecare
  -Imprumuturi personale
  - Credite pentru studenți
    la o rată a dobânzii superlativă. Capitalul nostru este garantat și sigur, fericirea clienților noștri este forța noastră, suntem o companie de împrumut reputate, legitime și acreditate. Acordăm împrumut persoanelor fizice și companiilor care au nevoie de asistență în numerar.
  Contactați-ne prin e-mail la: (reginafinance90@gmail.com).

  RăspundețiȘtergere
 7. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  RăspundețiȘtergere
 8. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  BORROWERS APPLICATION DETAILS


  1. Name Of Applicant in Full:……..
  2. Telephone Numbers:……….
  3. Address and Location:…….
  4. Amount in request………..
  5. Repayment Period:………..
  6. Purpose Of Loan………….
  7. country…………………
  8. phone…………………..
  9. occupation………………
  10.age/sex…………………
  11.Monthly Income…………..
  12.Email……………..

  Regards.
  Managements
  Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 9. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  RăspundețiȘtergere

 10. Sunteți un bărbat sau o femeie de afaceri? Aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de împrumut pentru a vă rezolva datoriile sau pentru a vă plăti facturile sau pentru a începe o afacere frumoasă? Aveți nevoie de fonduri pentru finanțarea proiectului dvs.? Oferim servicii garantate de împrumut de orice valoare și în orice parte a lumii pentru persoane fizice, companii, agenți imobiliari și corporații la rata superioară a dobânzii de 2%. Pentru cerere și mai multe informații, trimiteți răspunsuri la următoarea adresă de e-mail: instantloanservice60@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 11. Economisiți bani în căutarea unui împrumut de afaceri sau împrumut de investiții pentru un împrumut rapid și convenabil pentru a plăti facturile și a căuta finanțare pentru a vă crea propriile proiecte de afaceri pe cea mai ieftină rată a dobânzii de 2%. contactați-ne astăzi prin: unicreditloantransferplc@mail.ru sau Ce este numărul aplicației +1 (845) 731 5341

  RăspundețiȘtergere